Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

Ob železnici 8
Maribor, Upravna enota Maribor, 2000
Slovenia

StopTrik International Film Festival is dedicated to stop motion techniques of hand-made, spatial animation as puppet film, claymation, object or photography manipulation, animation of loose materials (such as salt, sand etc), pixilation, traditional cut-out and many more. The list of sub-genres could be complemented with such exceptional techniques as animation of lights, fire, yarns, threads. Artists' imagination is limitless and so we can be neither orthodox nor strict while defining the term "stop motion". The ultimate goal of this unique annual gathering is to admire and celebrate artistry of hand-made, spatial animation together with all the other drifters of the surreal, absurd or merry highways who are ready to pursue frame by frame illusion.

Day 3 (2).jpg

Delavnice

WORKSHOT 2017: ODMEVI Z ZIDU V OZADJU

Delavnice stop motion animacije z Lauro Victorio Delgado

Maribor, 5.−8. oktober 2017 @ 7. MFF StopTrik, Maribor

 

Izjava Laure Victorie Delgado:

Zamislila sem si, da skupaj ustvarimo stop motion animacijo po navdihu domišljijske stene starodavne jame, kot praljudje, ki si utirajo pot skozi temo z majhnimi plamenicami, na nek način torej rojstvo animacije. Priklicati si predstavo jamske umetnosti in predstavljati si ljudi, kako z baklami raziskujejo jame, izostri sluh in odpre percepcijo vseh čutov. Časovno popotovanje po zgodovini človeštva skozi lastno predstavo o ljudeh, ki so začeli odkrivati in ustvarjati podobo v gibanju le s pomočjo svetlobe in s premikanjem svojih teles v jamah. Ustvarjanje je ritualen proces. Raziskovanje in ustvarjanje podob v gibanju z osnovnimi elementi, svetlobo, temo in s človeškim rodom samim. In najpomembnejši izziv − najti telesnost teh elementov s pomočjo stop motion animacije.


LAURA bn.jpg

Laura Victoria Delgado

 

Rojena leta 1981 v mestu Medellín, v Kolumbiji. Od leta 2006 živi in ustvarja v Pragi, na Češkem. 

Pravzaprav je študentka doktorskega študija na Oddelku za filozofijo in zgodovino znanosti na Karlovi univerzi v Pragu. Ko je še živela v Kolumbiji, je leta 2004 zaključila dodiplomski študij umetnosti na Narodni univerzi Kolumbije (specializacija iz filma in novih medijev). Zanimanje za raziskovanje filma kot umetniškega medija jo je privedlo do odločitve, da se v magistrskem delu posveti področju animiranega filma. Magisterij je zaključila leta 2010 na FAMU, Filmski akademiji v Pragi. Od takrat naprej je ustvarila filme in posnetke, ki so bili predstavljeni na različnih festivalih in kolektivnih razstavah. Poleg svojega osebnega umetniškega dela je za regionalne in kulturne institucije ustvarila animirane napovednike. Vpeta je v deljenje izkušenj in ustvarjanje komunikacijskih mostov med njeno rodno celino ter tisto, na kateri trenutno živi. Poleg tega, da vodi delavnice in govore, organizira snemanja, doprinaša k načrtovanju različnih festivalov animacije in kulturnih prostorov ter sodeluje s kolektivnim projektom, imenovanim Moebius, ki podpira in pospešuje eksperimentalno latinoameriško animacijo - http://moebiusanimacion.com .

http://cargocollective.com/LauraVictoria

 


workshot1026.jpeg

WORKSHOT 2016

Stop Motion Animation with Miloš Tomić

Maribor, 27. - 30. 10. 2016 @StopTrik Festival

 

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite na delavnici stop motion animacije v okviru 6.StopTrik MFF!

Cilj delavnice je sodelujoče navdihniti k pozornosti na dragocene, majhne, vsakdanje stvari, ki jih sicer morda vidijo, a jih ne opazijo, in jih privesti do tega, da začutijo svoje telo in meje skozi ''igranje'' v stop-trik filmu. To je počasen in pogosto utrujajoč proces, toda hkrati nam daje priložnost, da prekršimo veliko pravil, tudi fizikalnih (težnost, običajno minevanje časa, linearnost). Je priložnost, da se na drugačen način lotimo realnosti, ki nas obdaja. Povsem vredu se je pošaliti in se posmehniti mediju, da lahko ustvarimo posebne vrste norčav, lahko tudi malce posmehljiv animirani film iz materiala, ki ga bomo snemali.


MIloš Tomić

MIloš Tomić se je rodil 5. februarja 1976. Ob koncu osnovne šole je začel risati, barvati, zbirati predmete z ulice, fotografirati, muzicirati … V srednji šoli je obiskoval filmsko šolo Kvadrat, ki sta jo vodila Zoran in Svetlana Popović. Med leti 1993 in 2002 je soustvarjal radijsko oddajo Lep ritem srca. Leta 2000 je spešno zaključil tečaj družabnih plesov v Domu ruske kulture. Leto kasneje je diplomiral iz filmske režije na Akademiji za umetnost pod mentorstvom Miše Radivojevića. Zaključil je magistrski študij animacije na FAMU v Pragi pod mentorstvom Petra Skale. Kot gostujoči študent se je izobraževal v Madridu in Berlinu. Pred kratkim zaključil doktorski študij v Pragi na temo Dragocenost odvrženih predmetov, tj. smeti kot material za film, fotografijo ...Od leta 2009 z družino živi v Beogradu, zato ne potuje več tako pogosto. Na Univerzi Singidunum predava o kratkih video formah.

Več o avtorju: http://www.milostomic.com/


WORKSHOT 2016:

 

Primarni cilj delavnice je spodbuditi posameznika k posvečanju pozornosti majhnim, dragocenim in vsakodnevnim stvarem, katere sicer vidi, a se jih ne zave. Obenem bo udeleženec delavnice skozi nastopanje v stop-motion animaciji, ki bo posneta v sklopu delavnice, vzpodbujen k čutenju lastnega telesa in njegovih omejitev.

Stop-motion animacija je počasen in občasno utrujajoč proces, ki pa omogoča kršenje pravil, med drugim tudi zakonov fizike (gravitacija, normalno minevanje časa, linearnost). Ponuja nam možnost za preizpraševanje načinov preko katerih se soočamo z realnostjo okrog nas. OK se je tudi šaliti in zasmehovati sam medij, tako da lahko poskušamo iz posnetega materiala narediti tudi neke vrste “mokumation”.

 

1. dan

Udeležencem bom pokazal raznolik in inspirativen vizualen material, ki lahko privede do kinematografske senzacije. Pri filmu ne gre le za igralce, ki izrekajo vrstice dialoga v romantičnih ali dramatičnih situacijah.

Prva naloga: Prinesi nekaj navdihujočega (odlomek iz filma, pesem, kratko zgodbo, fotografijo, … karkoli!). Pokazal bom stare in nove bisere animacije ter razložil tehnike in možnosti, ki jih ponuja stop-trik film. Pogledali si bomo moja dela in se o njih pogovorilli.

Na koncu prvega dne bo vsak dobil domačo nalogo – temo ali stvar, del zgodbe ali melodijo, ki jo bo doma animiral.

 

2. dan

Pogledali si bomo še nekaj filmov ter predstavili navdihujoče odlomke (20 min). Poskušali bomo ugotoviti kako bi lahko že narejene vaje izboljšali. Začel bom s snemanjem, da bodo udeleženci dobili občutek, kako je igrati v stop-motion animaciji. Morda bomo kasneje ta material tudi uporabili. Pozor: skupinsko snemanje je večinoma precej zabavno!

 

3. dan

Pogledali si bomo, kaj smo doslej naredili, nato pa se bomo lotili montiranja. Material bomo naložili na računalnik, iskali ritme, nekatere dele zavrgli ... Pogledali si bomo končno verzijo ter v živo ustvarili zvok in glasbo; poigravali se bomo z glasovi in igrali na inštrumente ter na razne predmete, ki bodo v bližini.

 

4.dan

Finiš. Če bo šlo vse po sreči, bomo animacijo končali ravno v trenutku, ko se bo pričela projekcija.

-------------------------------------------------------------

KAKO SODELUJEM NA DELAVNICI?

Ne rabiš biti profesionalec na področju animacije, pričakujemo pa, da boš entuziastičen, odprtega duha in pripravljen izzvati svojo domišljijo. Ne pozabi prinesti fotoaparata!

 

Število udeležencev je omejeno, prijave zbiramo na mail:

brina.stoptrik@gmail.com

 

Cena delavnice je 20 EUR.

Prosimo, da plačilo nakažeš na račun:

Zavod za podporo civilnodružbenih iniciativ in multikulturno sodelovanje Pekarna Magdalenske mreže Maribor, Ob železnici 8, 2000 Maribor, Slovenia

IBAN: SI56045150000318668

SWIFT: KBMASI2X

Banka: Nova KBM d. d., Ul. Vita Kraigherja 4, 2505 Maribor

Namen: Tvoje Ime in Priimek + workshot


MILOS TOMIC WORKSHOPS.jpg

Workshot 2015 (Maribor)

 

Mentor: Anita Kwiatkowska-Naqvi

Asistant: Brina Fekonja

Udeleženci: Adrian Crapciu, Hamed Hasanpour, Moïa Jobin-Paré, Žoel Kaštelic, Edward Kurczewski, Tessa Moult-Milewska, Yuriko Noda, Mihai Emil Pop, Veronika Sekne


Workshot 2014 (Maribor)

 

Mentor: Leon Vidmar

Asistant: Ivan Dobran, Brina Fekonja

Udeleženci: Jure Bach, Branko Gabrič, Tanja Jankovič, Brina Fekonja, Anja Fekonja, Goran Mangotić


Workshot 2013 (Niepołomice)

 

Mentor: Emeline André

Udeleženci: Dariusz Górecki, Joanna Kańka, Natalia Sobczak, Natalia Spychała, Kinga Wójtowicz, Aleksander Zięba, Marcelina Żuchowicz


Workshot 2012 (Niepołomice)

 

Mentor: Leon Vidmar

Udeleženci: Brina Fekonja, Kaja Kajder, Piotr Kardas, Rafał Klimczak, Gregor Kosi, Iwona Lisiecka, Gaja Naja Rojec, Lucija Smodiš


Workshot 2012 (Maribor)

 

Mentor: Leon Vidmar

Asistant: Lucija Smodiš

Udeleženci: Emeline André, Brina Fekonja, Jakob Korošec, Alina Kotnik, Andreja Kuhar, Gaja Naja Rojec, Asja Trost