Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

Ob železnici 8
Maribor, Upravna enota Maribor, 2000
Slovenia

StopTrik International Film Festival is dedicated to stop motion techniques of hand-made, spatial animation as puppet film, claymation, object or photography manipulation, animation of loose materials (such as salt, sand etc), pixilation, traditional cut-out and many more. The list of sub-genres could be complemented with such exceptional techniques as animation of lights, fire, yarns, threads. Artists' imagination is limitless and so we can be neither orthodox nor strict while defining the term "stop motion". The ultimate goal of this unique annual gathering is to admire and celebrate artistry of hand-made, spatial animation together with all the other drifters of the surreal, absurd or merry highways who are ready to pursue frame by frame illusion.

The Boy and the World.jpg

Brazilska scena

Panorama brazilske animacije

 

Letos, ob stoletnici brazilske animacije, bomo imeli priložnost izvedeti, kaj se ustvarja v deželi sambe. Kljub temu, da se brazilsko animacijo redko komentira, pa je ta vedno bila osrednjega pomena, vključno s tem, da je od 70ih let naprej ena vodilnih na področju mednarodnega oglaševanja.

Zgodovina brazilske animacije bo tema predavanja, ki ga bo izvedla Eliane Gordeeff, brazilska animatorka, profesorica in študentka doktorskega študija na Univerzi v Lizboni. Pripravila bo razlago in prikaz odlomkov animiranih del, ki se smatrajo za ikone brazilske produkcije − med njimi tudi prvo uradno brazilsko animacijo, Kaiser (''O Kaiser'', 1917), ki jo je ustvaril Álvaro Marins / ''Seth''; oglasne filme, ki so prejeli nagrado na Festivalu v Cannesu (v 70ih in 80ih letih), kratki film Mjav! (1982) avtorja Marcosa Magalhãesa, ki je prejel posebno nagrado žirije na Filmskem festivalu v Cannesu, ter Deček in svet (''O Menino e o Mundo'', 2015), ki je bil nominiran za oskarja in je leta 2016 prejel nagrado Annie − in predstavljajo ter ponazarjajo razvoj tega umetniškega področja v Braziliji.

Zgodba o trdem delu in razočaranju, hkrati pa o zmagah, za katere vas vabimo, da jih spoznate.


 
Gordeeff_800.jpg

Eliane Gordeeff

je brazilska animatorka, profesorica in raziskovalka animacije. Njeno zanimanje za animacijo se je začelo v letu, ko je zaključevala študij oblikovanja, kljub temu pa je svoj prvi animirani film, Fiat Lux, v 3D tehniki, ustvarila šele šest let zatem, leta 2000. Zatem je Gordeeffova izdelala, animirala in režirala več kot 15 kratkih animacij, nekatere od teh pa so bile prikazane na mednarodnih festivalih, kot so Cinanima (Portugalska), Nuevo Latinoamericano de Havana (Kuba), Anima Mundi (Brazilija), Sicaf (Južna Koreja), Anima (Argentina), BAF (Velika Britanija), Guadalajara (Mehika). Leta 2003 je skupaj z možem postavila majhen studio za animacijo v Riu de Janeiru, imenovan Quadro Vermelho Produções. 

Kot animatorka in raziskovalka se ukvarja z animirano podobo − kako ta deluje in kateri način je najboljši za prikaz delovanja, čustva, zgodbe. Dandanes razvija svoj knjižni projekt in zaključuje doktorski študij na Fakulteti za umetnost na Univerzi v Lizboni, kjer raziskuje, kako animirane podobe predstavljajo element domišljijskega v produkciji live-action filmov.

www.quadrovermelho.com.br

https://www.researchgate.net/profile/Eliane_Gordeeff